Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η ΧΡΗΣΗ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα οργανικό οξύ, πολύ διαδεδομένο στη φύση. Παράγεται στο ανθρώπινο σώμα κατά τις καύσεις που πραγματοποιούνται στους ιστούς και παράγεται ενέργεια για της ανάγκες της ζωής. Εμφανίζεται φυσικά στο μέλι και σε άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ προστίθεται συχνά στα τρόφιμά μας.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διάλυμα γαλακτικού οξέως 15% περιεκτικότητας χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση της Βαρρόα. Αυτή η συγκέντρωση δημιουργεί μικροενόχληση στις μέλισσες ξεφλουδίζει τις βλεννώδεις μεμβράνες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή. Τα λαστιχένια γάντια, τα προστατευτικά γυαλιά και οι μάσκες συστήνονται. Είναι διαβρωτικό, και αν έρθει σε επαφή με το δέρμα, δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις. Το πυκνό οξύ αν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα. Επιπλέον, εάν τα μάτια έρχονται σε επαφή με το οξύ, πρέπει να ξεπλυθούν με το ύδωρ για τουλάχιστον 15 λεπτά, και να επιδιωχθεί ιατρική βοήθεια. Η ανάμειξη για τη διάλυση του, πρέπει να θυμόμαστε είναι το οξύ στο νερό και όχι το αντίθετο, επειδή κατά την ένωσή του είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει εξώθερμη αντίδραση. Η αποθήκευση του γαλακτικού οξέως γίνεται σε μόνο ψυγείο.
ΙΧΝΗ στο ΚΕΡΙ ΚΑΙ το ΜΕΛΙ μετά από την θεραπεία η περιεκτικότητα σε γαλακτικό οξύ του μελιού αυξάνονται για λίγο, καθώς το οξύ εξατμίζεται εύκολα. Μετά από οκτώ εβδομάδες η περιεκτικότητα σε γαλακτικό οξύ (cirka) είναι στα κανονικά επίπεδα.
ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ; Το γαλακτικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι οκτώ εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή μελιού. Η χρήση γαλακτικού οξέως πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχουν γόνοι ή να μην έρχεται σε επαφή με το γόνο. Η καταλληλότερη εποχή για τη χρήση του είναι το τέλος του φθινοπώρου που έχουν περιορισθεί ή μηδενισθεί ο γόνος. Υπάρχουν συχνά ήπιες ημέρες τον Νοέμβριο, που οι συνθήκες είναι ιδανικές. Θα μπορεί να γίνει επανάληψη πολύ νωρίς την άνοιξη, εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ακόμα προσβολή. Με αυξημένο γόνο όμως, είναι ανεπίτρεπτη η χρήση του. Έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές απώλειες βασιλισσών, ιδιαίτερα κατά την εαρινή χρήση.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Τρεις ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιηθούν ανά διαστήματα δύο ημερών. Αν χρησιμοποιηθεί περιεκτικότητας 15% θα πρέπει η δόση να είναι 5 ml στην κάθε πλευρά του πλαισίου. Επειδή η χρήση του έχει ορισμένα χρηστικά προβλήματα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κυψελών σε σχέση με τους ψεκαστές. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται η νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και κατά τον ψεκασμό να υγραίνονται όλες οι μέλισσες. Έχει αναφερθεί για κάποια λεπτά μετά τον ψεκασμό απώλεια προσανατολισμού, κατά τη πτήση των μελισσών. Εάν υπάρχει σφραγισμένος γόνος στο μελίσσι θα πρέπει να αφαιρείται, έτσι κάνει πολύ δύσκολη τη θεραπεία την άνοιξη που ο γόνος είναι πολύτιμος. Θα μπορούσε οι τρείς ψεκασμοί να γίνουν την ίδια μέρα, υπό τον όρο ότι οι μέλισσες θα στεγνώσουν τελείως από τον προηγούμενο.
ΑΠΟΔΟΣΗ Η χρήση γαλακτικού οξέως έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Σε δοκιμές που έγιναν στο ερευνητικό γεωργικό ινστιτούτο της Δανίας, για λογαριασμό της Δανικής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων πέτυχαν με την αναφερόμενη μέθοδο αποτελεσματικότητα στην εξόντωση της βορρόα άνω του 95%.

6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Δημήτρη καλώς όρισες και καλές αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dear Dimitris Goras,welcome tou you among us,thank you for nive and important article,I read plesurely,I wish you succesuful and prodactive years,best wishes,kali doulia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη καλωσόρισες και καλές αναρτήσεις.
    Πανέμορφη η Ακρατα έχω πάει 2-3 καλοκαίρια και έμενα στο Δερβένι.
    Τους χαιρετισμούς μου από Καβαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλωσόρισες συνονόματε!
    Καλές αναρτήσεις και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.
    Σε ζηλεύω γιατί η βιολογική μελισσοκομία είναι το όνειρό μου, και στα μελλοντικά μου σχέδια.
    Πόσο καιρό ασχολείσαι? Μπορείς να μου πεις μερικά πράγματα από την μέχρι τώρα εμπειρία σου? (δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, αν υπάρχει στήριξη, κατά πόσο είναι εύκολη η προώθηση των προϊόντων καθώς η τιμή είναι προφανώς μεγαλύτερη?) κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή