Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

πρόπολη - το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης



Οι μέλισσες - αυτά τα σοφά έντομα της φύσης που έχουν προικισθεί με ανεξερεύνητα ακόμα χαρίσματα-έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια εκπληκτική δομή και συνοχή της κυψέλης-πόλης τους.
Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν παρέλειψαν να παρατηρήσουν τις μέλισσες και τις αρχιτεκτονικές τους τεχνοτροπίες οι οποίες αφορούσαν και αφορούν την προστασία της κυψέλης από αρρώστιες και υγρασία. Έτσι το πρώτο που έκαναν, αφού οι μέλισσες είχαν γίνει ήδη πηγή έμπνευσης για αυτούς, ήταν να δώσουν όνομα στο υλικό που αυτές χρησιμοποιούσαν για να φέρουν σε πέρας αυτή τους τη μηχανική εργασία.
Παρατηρώντας λοιπόν, την περίεργη ουσία που οι μέλισσες τοποθετούσαν στην είσοδο της κυψέλης-πόλη τους για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς την ονόμασαν πρόπολη- προ της πόλης-προσδίδοντάς της με τον πιο εύστοχο τρόπο την αμυντική της ιδιότητα. Μήπως το ίδιο δεν προσπάθησαν να κάνουν και οι άνθρωποι τον μεσαίωνα χτίζοντας γύρω από τα χωριά εκκλησίες για να προστατεύεται το χωριό από επιδημίες.
Σήμερα διεθνώς η πρόπολη κρατάει το σοφό αυτό όνομα "propolis" θυμίζοντάς μας τις ιδιότητες της οι οποίες συντελούν: στην προ-φύλαξη και προ-στασία της κυψέλης-πόλης και των κατοίκων της από πάσης φύσεως εχθρούς.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι η πρόπολη.
Τα φυτά καλύπτουν τα μπουμπούκια τους και τα τρυφερά τους φύλλα για να τα προστατεύσουν από κάθε είδους επίθεση με μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη. Αυτή τη ρητινώδη μεμβράνη συλλέγουν οι μέλισσες νωρίς την άνοιξη από ιτιές (το 95% των φυτικών συστατικών της πρόπολης στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης συλλέγουν οι μέλισσες από τις Ιτιές και τις λεύκες), καστανιές, πεύκα, βελανιδιές, σκλήθρα, ρείκια (σουσούρα), κουμαριές είναι σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Αφού αναμείξουν της φυσικές ρητίνες που συλλέγουν με δικά τους εκκρίματα την χρησιμοποιούν σαν οικοδομικό υλικό.
α) να θωρακίσουν την κυψέλη-πόλη τους.
β) να μικραίνουν την είσοδο της κυψέλης ώστε να μπαίνουν και να βγαίνουν μόνο οι ίδιες κλείνοντας έξω κάθε επικίνδυνο εξωτερικό εχθρό.
γ) να στεγανοποιούν την κυψέλη τους χρησιμοποιώντας την σαν στόκο, σφραγίζοντας τυχόν χαραμάδες, ρωγμές και οπές στα τοιχώματα της κυψέλης.
δ) να εγκλωβίζουν μέσα σ αυτή κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη που κατάφερε να περάσει την είσοδο και εξοντώθηκε από τους φρουρούς και η σήψη του σώματός του θα γίνει εστία μικροβίων και λοιπών παθογόνων οργανισμών, δημιουργώντας έτσι τεράστιο κίνδυνο στη υγεία της πόλης.
Το προϊόν αυτό -την πρόπολη- την χρησιμοποίησαν για φαρμακευτικούς, ιατρικούς και διατροφικούς σκοπούς πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες γιατροί και φαρμακοποιοί με πρώτο τον Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την πρόπολη για την ίαση διαφόρων παθήσεων και πληγών όπως εσωτερικά και εξωτερικά έλκη, αποστήματα, έλκος κ.α...
και η πρόπολη αποτελείται από:
+/- 5% γύρη
+/- 10% αιθέρια έλαια
+/- 30% κερί
+/- 55% ρητίνες και βάλσαμα
+/- 5% διάφορες ουσίες οργανικές και ανόργανες
είναι πλούσια σε:
αμινοξέα...
ιχνοστοιχεία...
βιοφλαβίνες...
βιταμίνη Α...
βιταμίνη Β1...
βιταμίνη Β2...
βιταμίνη Β3...
ασβέστιο...
μαγνήσιο....
σίδηρο...
ψευδάργυρο...
πυρίτιο...
κάλιο...
φώσφορο....
και ένα πλήθος άλλα άγνωστα συστατικά και ενώσεις, που εργάζονται σε συνέργεια δημιουργώντας αυτό το θαύμα της φύσης και των μελισσών. Η ποικιλία των ενεργών αυτών συστατικών της πρόπολης είναι εντυπωσιακή καθένα από αυτά διαθέτει μεγάλη και ουσιαστική θεραπευτική αξία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση πως ασχέτως από τη χώρα και τη ράτσα της μέλισσας, η δράση της πρόπολης είναι πάντα ίδια, παρ' όλο που πολλές φορές τα συστατικά της διαφέρουν. Οι ρητινώδεις αυτές ουσίες που αποτελούν τη πρόπολη είναι ένα ισχυρότατο φάρμακο με παγκόσμια αναγνώριση, κατόπιν ερευνών και πειραμάτων. Έχουν αναγνωρισθεί κυρίως οι παρακάτω δράσεις της:
1.        αντιοξειδωτική
2.        αντιφλεγμονώδη
3.        αντικαρκινική
4.        επουλωτική
5.        αντιβακτηριακή
6.        αντιική
7.        αντιμυκητιακή
8.        αντιαλλεργική

σε πειράματα που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί η αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνος δράσης της, αφού σταμάτησε τη δράση είκοσι πέντε βακτηρίων σε ένα σύνολο είκοσι εννέα (29) ειδών. Στο σύνολο δε τριάντα εννέα (39) ειδών μυκήτων σταμάτησε την ανάπτυξη είκοσι (20) από αυτούς. Στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση είχαν γίνει πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες και η πρόπολη είχε αναγνωριστεί σαν το καθ' ολοκληρίαν αντιβιοτικό της φύσης για αυτό και σε πολλά κράτη η πρόπολη είναι γνωστή και σαν "η ρώσικη πενικιλίνη". Αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο και επαληθεύσιμο για την εφαρμογή της πρόπολης σε χιλιάδες διαφορετικών περιπτώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις είναι περισσότερο αποτελεσματική από την πενικιλίνη και από πολλά σύγχρονα αντιβιοτικά καθώς βακτήρια και μικρόβια δεν μπορούν να αντέξουν στην ισχυρότατη δράση της.
Έχει αποδειχτεί η ισχυρή της δράση έναντι των ιών που δημιουργούν.
1.        τη πολιομυελίτιδα
2.        τον έρπητα (άκρως αποτελεσματική η δράση της στην ίαση, στην επούλωση των τραυμάτων που σχετίζονται με τον ιό και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του).
3.        την αδενίτιδα
4.        τη μυκητώδη στοματίτιδα
-έχει ισχυρή δράση έναντι του βακτηρίου της φυματίωσης
-βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών
- είναι μια ανώτερη και αστείρευτη πηγή ενέργειας και αντοχής.
- δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς έχει μερίδιο ευθύνης και στην έμφυτη και στην επίκτητη ανοσία
βοηθάει στην ίαση:
1.        των ηλιακών εγκαυμάτων και πάσης φύσεως εγκαυμάτων
2.        των αλλεργιών
3.        των παθήσεων και φλεγμονών των ματιών
4.        της ελκώδους ουλίτιδας
5.        της ελκώδους στοματίτιδας
6.        των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος
7.        του άσματος και της χρόνιας πνευμονίας
8.        της φαρυγγίτιδας
9.        της γρίπης
10.      της μέσης ωτίτιδας και της ωτίτιδας
11.      του προστάτη
12.      της παγκρεατίτιδας
13.      των γυναικολογικών παθήσεων (όπως οξείες κολπίτιδες, καταπολέμηση του παράσιτου Giardia intestinalis)
14.      των ιώσεων και μυκητιάσεων
15.      των ελκών και πληγών
16.      του έλκος του στομάχου
17.      των εκζεμάτων και δερματικών παθήσεων
Αυτή είναι η πρόπολη και οι ιδιότητες της, ένα προϊόν της ομάδας των προϊόντων της μέλισσας για τα οποία ο βιολόγος Roch Domerego και ο γιατρός Théodore Cherbuliez λένε:
"η ομάδα των προϊόντων της μέλισσας είναι μια αστείρευτη και απίστευτη πηγή ενέργειας, με ανυποψίαστες ευεργετικές αρετές και ιδιότητες για την υγεία" και μετά το πέρας ενός συνεδρίου στην Κούβα, κατά την διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των θεραπειών με τα προϊόντα των μελισσών, ο Roch Domerego επισημαίνει:
"ποιος μπορεί να φανταστεί πως η τιμή κόστους μιας θεραπείας που ολοκληρώνεται σε δεκαπέντε μέρες και που μπορεί να νικήσει οριστικά μια επιμολυσμένη πνευμονία είναι....ΕΝΑ δολάριο;!!!!!!!!!!!!!
επισήμανση:
οι αντιαλλεργικές ιδιότητες της πρόπολης είναι διαπιστωμένες όμως κάποια άτομα (πέντε στα χίλια) έχουν αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας, αυτά τα άτομα πρέπει να είναι προσεχτικά και να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου